September 27, 2022

Wawancara bersama Kelab Catur Elite 18 Sendy Yanty & Izani Asri

Read Time:8 Minute, 26 Second

Camna boleh bermula dalam dunia catur nih?

Tahun bermulanya dua beradik ni tetibe NAK main catur..
Yang mana sebelum tu sebiji pawn pun x pernah menghuni rumah kami..

Kisah bermula bila dua² balik dari sekolah hulur borang dan mintak RM3 bagitau nk masuk pertandingan catur..

Reaksi ibu.. Dalam hati.. Biar betul abang Irfan Danial n kakak Kaseh Irsya Dania ni.. tak pernah pun tgk buah catur.. nk masuk tanding.
It’s ok.. tenang ibu.. jom tanye soklan dulu..

Ketika di SMK Paya Rumput 2019

“Tau ke main catur? OK.. at 1st place ibu nak tanya.. Kuda gerak mcmane?”
Serentak dua² jawab.. “Lompat bentuk L besar”
Fuhh. lega.. ok.. betul jawapan tu..

Ibu bukanlah pemain catur sebelum ni.. tapi ni antara permainan yg mmg ade di rumah ibu zaman kecil ibu.. nilah antara aktiviti pengisian masa lapang kami ngan ayah dan pekerja² ayah (dari Indonesia) selain Karom, Domino, PingPong, Badminton, Bola Tampar, Video Game Cassette (Mario, Contra etc), Karaoke (Hakak kaki karok dulu.. hihi)..

Tapi..mmg x pernah terpk nk turun ilmu tu kat anak² sbb dulu x nmpk pertandingan catur ni.. x meriah.. x nmpk hala tuju masa depannya.. sek kampung kan.. x tau pun wujudnya sukan catur ni di peringkat kebangsaan.. so Hakak pun aktif masuk olahraga n sukan bola je lah. Nilah pentingnya ada pertandingan catur yg diiktiraf KPM bermula dari akar umbi.. eh… masuk topik lain lak..
Ok.. balik semula ke cerita anak² hebat dua org ni..

Dengan confidentnya.. dengan xde kualiti as pemain catur.. dorg pun hantar borang tu kat Cikgu Hasnah Ishak..

Seriously.. mmg dorg main tolak buah je.. Top 30 pun x dpt.. hahaha..
Mesti ade yg pk.. ni main sebab sijil ke.. hahahaa..

So.. kisahnya x layak lah budak berdua ni masuk team Chess Elite sekolah.. x leh lah join kelas catur setiap selasa n jumaat dengan coach rasmi sekolah FM Ismail Ahmad.. Ibu pun oklaaa.. dh mmg x pandai main kan.. tu jelah hasilnya..

Tapi.. semangat kakak Kaseh ni lain mcm.. setiap pagi masuk sekolah.. setiap kali waktu kelas ngan cg Hasnah.. setiap kali waktu rehat.. setiap kali sebelum balik sekolah.. rupanya dia heret abang dia.. pujuk rayu cg Hasnah nk masuk kelas catur..

Asal ade waktu lapang je.. dia mintak kawan² sekelas abang n dia yg pandai main catur ajar dorg main kt sudut catur sekolah..

Gambar ni pun ibu amik sbb dh lebih 1/2 jam menunggu kt luar pagar sekolah tapi budak bertuah ni x keluar².. Tanya dlm group kelas cikgu kata dh keluar kelas lama.. Haishhh.. jarang lewat lebih dari 5 minit..

Punyalah berlari² anak ibu masuk sekolah.. tgk² si soleh n solehah ibu ni tgh leka di sudut catur ni.. Ibu dtg pun dorg x sedar.. So ibu snap picture ni utk kenangan².. sbb dlm kepala pk.. manalah tau ade rezeki jd pemain berkualiti suatu hari nanti..

3 bulan lamanya.. anak bertuah ni kerjanya mengejar cikgu.. bljr main catur ngan kawan².. mengintai luar kelas.. curi² tgk sape coach rasmi.. balik je rumah hari² mintak ibu set catur.. cerita perihal catur je dua beradik ni.. time ni ibu tgh further study UKM.. daddy lak kt laut.. nasib baik dpt bibik pun pandai main catur.. jd dorg byk main di hp bibik kt chess.com je..

Allah Maha Baik.. satu hari tu si kakak balik sekolah hari Jumaat x silap… dgn happynya.. tudung senget benget.. dia bg kertas kt ibu.. ade tertulis no phone n nama cikgu.. Excited dia bgtau ibu..” Ibu.. cikgu bagitau kakak n abang dah boleh masuk kelas catur minggu depan.. Cikgu minta ibu wasap..”.. Alhamdulillah.. tapi sbbkan bz.. ibu tlupa.. ibu x wasap terus..

Bersama cikgu FM ismail yang paling berjasa kepada pembangunan catur anak anak

hari isnin depan tu baru teringat masa hantar ke sekolah..itupun sbb kakak pesan lagi.. esok tau kelas catur.. wasap cikgu.. sambil tunggu lampu isyarat warna merah.. ibu wasap cikgu.. dem.. cikgu x balas.. kejap² intai wasap.. smpi abis waktu sekolah cikgu x balas² juga.. ptg tu balik sek KAFA.. kaseh dh merengek tanye lagi.. cikgu dh balas tak.. ibu pun mula kalut x sudah.. cikgu merajuk ke lambat wasap.. Ibu dh nekad esok nk amik 1/2 day time off.. nk g mengadap cikgu.. nk mintak peluang ke2.. yelah kdg² cikgu ni pun ade ego dan tetapan peraturan masing².. takpe kita turun mengadap demi anak²..

Tet..tet.. jam 10 malam.. akhirnya.. message berbalas tanpa jawab salam.. mesti tegas cikgu ni.. tapi dlm hati.. Ya Allah Kau Maha Mendengar.. lega… msgnya ringkas tapi padat.. kaseh mendapat peluang utk menyertai kelas catur

Bagaimana boleh bermula sebagai organizer?

Sebenarnya bibit bibit permulaan boleh dicari pada permulaan menjadi arbiter. Ketika itu sering dipanggil oleh Justin Pereira untuk mula menjadi pairing arbiter di pusat tuisyen beliau di pekan Semenyih yang sering dijadikan tempat pertandingan catur kecil kecilan. Di situlah tempat bermula mencari pengalaman sebagai arbiter. Antara kenangan di peringkat awal ialah apabila diminta untuk membayar RM700 oleh seorang arbiter tempatan lain untuk mendapatkan lesen swiss manager yang sebenarnya adalah lesen berkongsi dengan ramai arbiter lain.

Titik tolak utama bermula sebagai organizer adalah Festival Catur Putrajaya 2017 di mana kita berjaya menjalankan program mega dengan kerjasama Kementerian Wilayah Persekutuan dan Perbadanan Putrajaya di mana Datuk Rahimi Rejab benar benar sangat membantu pihak penganjur untuk menjayakan event ini. Event ini berjaya dilaksanakan dengan mencapai l578 jumlah pemain sekaligus direkodkan di dalam Malaysia Book of Records

Tahun berikutnya rekod ini sekali lagi dipecahkan dengan 1900 pemain untuk edisi ke 2 Festival Catur Putrajaya 2018.

Apa cabaran yang paling getir sebagai parent catur?

Bermacam² kisah suka duka, senyum tawa dan airmata..

Antara yang getir bermula dengan MSSWP Putrajaya 2017..tahun kedua kami di MSSWP

Bermula sbg budak Pra-Sekolah yg diberi peluang oleh GPK Koku ketika tu Puan Haslina Hanip dan Cikgu Catur sekolah kesayangan Cikgu Hasnah Ishak dgn suntikan semangat dan kepercayaan coach FM Ismail Ahmad utk sertai MSSWP Putrajaya untuk tujuan Pembangunan diri.. Terima kasih cikgu²..

Pelbagai kisah dan episod yg wujud! ketika itu..
Izani pula masih aktif kerja di laut di tahun itu..

Ya Allah mengalir air mata klu nk dikenangkan pelbagai kecaman dan halangan ketika itu.. ada saja yg x kena.. sampaikan hak untuk berada di lokasi pertandingan pun dinafikan.. malam sebelum pertandingan ibu dpt call dari pegawai kejohanan.. dimohon kerjasama tidak berada di dlm kawasan sekolah sepanjang kejohanan..

ketika itu kami bukanlah siapa siapa dlm komuniti catur.. bukan jurulatih. bukan juga pemain yg hebat.. kami cuma ibu bapa yg berjuang berhabis²an untuk anak²nya yg baru setahun jagung kenal buah catur.. sedih mendapat arahan sedemikian … itu lah antara cabaran yang tidak dapat dilupakan sehingga hari ini.

Pernah pergi ke event di luar negeri kan, boleh berkongsi pengalaman.?

Antara event yang kami pergi adalah Asian Age Group Pattaya 2016 dan Singapore National age group 2016 & 2019. Antara kejayaan yang besar adalah apabila Kaseh berjaya mendapat medal berkumpulan tempat ketiga sekaligus membawa balik medal gangsa pulang ke Malaysia untuk ketiga-tiga kategori iaitu Kategori Classical,rapid dan blitz.

Kontigen ke Pattaya bergambar dengan baju harimau malaya
Medal berkumpulan di tempat ketiga di Asian Age Group Pattaya 2016

Boleh senaraikan event event utama?

  1. KCE18 MALAYSIA DAY CHESS TOURNAMENT 2021
    Date: 18 SEPTEMBER 2021
    Participant: 950
    MOE Level: NONE
  2. 3RD 18One (ETO) PUTRAJAYA AGE GROUP 2021
    Date: 14 AUGUST 2021
    Participant: 1465
    MOE Level: NONE
  3. Festival Catur Putrajaya (FCP2017)
    Date: 11 Feb 2017
    Participant: 1554
    MOE Level: National Level
  4. IYCKL AGE GROUP CHESS TOURNAMENT 2021
    Date: 19 JUNE 2021
    Participant: 2507
    MOE Level: INTERNATIONAL LEVEL
  5. KEJOHANAN CATUR DALAM TALIAN PIALA TIMBALAN MENTERI WILAYAH 2021
    Date: 10 APRIL 2021
    Participant: 4083
    MOE Level: INTERNATIONAL LEVEL
  6. KEJOHANAN CATUR TAMPIN 2020
    Date: 29 FEBRUARY 2020
    Participant: 696
    MOE Level: National Level
  7. METROMALL AGE GROUP CHESS 3.0 2020
    Date: 18 FEBRUARY 202
    Participant: 597
    MOE Level: National Level
  8. METROMALL AGE GROUP CHESS 2019
    Date: 26 – 27 OCTOBER 2019
    Participant: 697
    MOE Level: National Level
    Achievement: FIDE RATED
  9. METROMALL JUNIOR CHESS 1.0 2019
    Date: 26 – 27 OCTOBER 2019
    Participant: 680
    MOE Level: National Level
  10. SPORT CHALLEGE ALOR GAJAH MELAKA 2019
    Date: 20 OCTOBER 2019
    Participant: 260
    MOE Level: National Level
  11. METROMALL STANDARD CHESS 2019
    Date: 14 – 16 SEPTEMBER 2019
    Participant: 348
    MOE Level: National Level
    Achievement: FIDE RATED
  12. METROMALL MERDEKA AGE GROUP RAPID CHESS 2019
    Date: 31 AUGUST 2019
    Participant: 572
    MOE Level: National Level
  13. 2nd SRI KLINTERNATIONAL CHESS TOURNAMENT 2019
    Date: 30 JUNE 2019
    Participant: 270
    MOE Level: INTERNATIONAL LEVEL
  14. PUTRAJAYA INTERNATIONAL CHESS FESTIVAL (PICF2019)
    Date: 15 JUNE 2019
    Participant: 1672
    MOE Level: INTERNATIONAL LEVEL
  15. IYCKL OPEN DAY CHESS TOURNAMENT 2019
    Date: 27 APRIL 2019
    Participant: 428
    MOE Level: INTERNATIONAL LEVEL
  16. 2nd 18One PUTRAJAYA AGE GROUP CHESS TOURNAMENT 2019
    Date: 16 MARCH 2019
    Participant: 1021
    MOE Level: INTERNATIONAL LEVEL
  17. 1st PUTRAJAYA CLASSICAL CHESS CHALLANGE 2019
    Date: 19 – 21 JANUARY 2019
    Participant: 1021
    MOE Level: INTERNATIONAL LEVEL
  18. MRSM BENTONG OPEN CHESS TOURNAMENT 2018
    Date: 1 – 2 SEPTEMBER 2018
    Participant: 779
    MOE Level: National Level
  19. 1st 18One PUTRAJAYA AGE GROUP CHESS TOURNAMENT 2018
    Date: 11 JULY 2018
    Participant: 529
    MOE Level: National Level
  20. IYCKL OPEN DAY CHESS CHALLANGE 2018
    Date: 29 APRIL 2018
    Participant: 388
    MOE Level: INTERNATIONAL LEVEL
  21. FESTIVAL CATUR PUTRAJAYA (FCP2018)
    Date: 10 FEBRUARY 2018
    Participant: 1914
    MOE Level: National Level
    Achievement: MBOR HOLDER
  22. IYCKL CHESS CHALLANGE 2017
    Date: 10 DECEMBER 2017
    Participant: 387
    MOE Level: National Level
  23. FESTIVAL CATUR PUTRAJAYA (FCP2017)
    Date: 11 FEBRUARY 2017
    Participant: 1554
    MOE Level: National Level
    Achievement: MBOR HOLDER



Apa yang terbaik dapat dari dunia catur?

Mendapat keluarga baru dari kalangan ibu bapa catur yang mana keakraban ibarat adik beradik tak sama mak ayah… hahahaha… sama sama sanggup berkorban masa… tenaga untuk menjayakan apa jua cabaran secara bersama…. bila dalam dunia catur dapat mengenali ramai kalangan ibu bapa yang sama sama menghabiskan hujung minggu di tikar tikar sambil menunggu anak habis bermain. Apabila setiap minggu dah bertemu dan menghabiskan masa bersama tentulah terjalin keakraban yang seumpama ikatan kekeluargaan…


Apakah harapan utk dunia catur malaysia?
Sebagai organizer harap komuniti catur dapat menerima baik apapun yg dibuat oleh KCE 18 … menjadi harapan kami utk terus mendapat sokongan dari komuniti catur dan sebagai membalas sokongan ini kami akan terus cuba untuk memberi yang terbaik… besar juga harapan utk dapat sokongan penuh dari persatuan persatuan negeri dan badan induk catur… juga harap dapatlah event berbayar dengan dokongan KPM untuk mata PAJSK dapat dilaksanakan kembali utk memberi peluang kepada murid pelajar sekolah mendapat mata kokurikulum…

Harapan sebagai ibu bapa kami harapkan pembangunan catur di Malaysia dapat dimeriahkan lagi di pelbagai lapisan bermula dari peringkat pra sekolah rendah… harap badan induk dapat memberikan panduan dasar pembangunan yang jelas kepada ibu bapa .. harap nanti Malaysia akan dapat GM yang pertama nanti…

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Congratulation to 35 players for getting the first FIDE STD rating!
Next post KLMasterU1900 4-7 Nov 2021