June 6, 2023
Trending Tags

KCE 18 ingin jalin kerjasama dengan JPWP (Berita Wilayahku)

Read Time:1 Minute, 7 Second
KCE 18 ingin jalin kerjasama dengan JPWP

Oleh AINI MAWAWI
ainiwilayahku@gmail.com

PUTRAJAYA – Kelab Catur Elit 18 (KCE18) berhasrat menjalinkan kerjasama bersama Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Putrajaya (JPWPP) bagi memperluas penglibatan pelajar sekolah dalam sukan catur. Pengerusinya , Mohd. Nurul Izani Mohd. Asri berkata, permainan catur dilihat sebagai satu sukan yang mampu melahirkan masyarakat berfikiran cerdas, mempunyai daya fokus tinggi dan berupaya menyelesaikan masalah dalam masa singkat.

“Sebelum ini, kami aktif dalam pembangunan sukan catur di SK Putrajaya Presint 18(1). Oleh itu, berhasrat untuk pula memper­luaskannya ke seluruh sekolah di wilayah ini. “InsyaAllah hasrat ini bakal dibawa ke JPWPP. Bagi saya jalinan kerjasama ini adalah sesuatu yang mendatangkan kelebihan memandangkan catur berkait rapat dengan bidang pendidikan,” katanya ketika ditemui di Kejohanan Catur Majlis Sukan Sekolah Sekolah Malaysia (MSSM) di Cyberjaya baru-baru ini.

Tambahnya lagi, sejak KCE18 ditubuhkan pada 2017, pemain kelabnya juga bertanding dalam sukan di peringkat sekolah dan negara. KCE 18 terdiri daripada segenap lapisan penggiat catur antaranya guru-guru, jurulatih, penga­dil, ibu bapa dari Kelab Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SK Putrajaya Presint 18(1) serta pemain catur sari seluruh Malaysia.

Terdahulu KCE18 pernah memecah rekod Pemain Catur Remaja Teramai di Malaysia Books of Records selama dua tahun berturut-turut sempena Festival Catur Putrajaya 2017 dan 2018 yang diadakan di Kementerian Wilayah Persekutuan Putra­jaya.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Emir Rusyaidi win the Asian Dragons International Tournament-Open 2019 (with pgn)
Next post Muhammad Noor Azam Mohamad Noor dan WFM Nur Nabila Azman Hisham memenangi Blitz KARISMA UiTM 2019 (with pgn)